Blog

Programul de guvernare sau ”Un tramvai numit dorință”Am fost foarte surprins când președintele Iohannis l-a desemnat pe domnul Tudose, fostul ministru al Economiei, în funcția de prim-ministru. Mi s-a părut că și-a călcat principiile în picioare, enunțate foarte clar cu câteva zile în urmă de la Bruxelles: „să fie integru și să-mi poată dovedi că știe să conducă un Guvern”. Or, sunt dubii legate de etica domnului Tudose, aduse de povestea doctoratului domniei sale, iar cât privește competența e suficient să ne uităm la evaluarea Guvernului Grindeanu făcută de domnul Vâlcov. Din 19 măsuri pe care domnul Tudose trebuia să le îndeplinească conform programului de guvernare, nici măcar una nu a fost finalizată. Mi s-a părut o bătaie de joc fără limite să retragi sprijinul unui guvern în urma unei evaluări, din care rezultă că majoritatea miniștrilor sunt incompetenți, iar apoi, pe cel mai incompetent dintre ei, să-l propui pentru a fi prim-ministrul următorului guvern. Acceptul domnului președinte l-am receptat ca pe o validare a acestei insulte naționale. Și ca finalul să fie apoteotic, 16 dintre foștii miniștri fac parte din actualul Guvern, cel mai mare numeric de pe mapamond.

Ideea că avem nevoie de un guvern din considerente de stabilitate statală e valabilă dacă avem un guvern responsabil. Ne-am obișnuit însă ca România să meargă înainte nu datorită unor decizii inspirate ale leadershipului politic, ci datorită capitalului privat care a mișcat economia, a profesorilor care îi învață carte pe copiii și nepoții noștri, a medicilor care ne tratează când suntem bolnavi, a polițiștilor și militarilor care ne apără.

Dragii mei, cred că România ar merge mai bine fără guvern. La ce ne trebuie un guvern care după primele 5 luni are un deficit bugetar triplu față de anul trecut (și asta înainte de a se aplica legea salarizării), care nu a semnat niciun contract important pentru achiziția de echipamente militare (deși ne-am angajat că o să cheltuim  2% din PIB), în timpul căruia a explodat mortalitatea infantilă din cauza rujeolei pentru că nu avem vaccinuri?

Cât privește programul inițial de guvernare îmi aduce aminte, într-o anumită privință, de piesa lui Tennessee Williams, „Un tramvai numit dorință”. Din ce perspectivă? Personajele din piesă și programul de guvernare au același destin: RATAREA!