Blog

„Neo-ciocoii militari!”- Temă falsă și manipulatorieOrdonanța de Urgență ce a modificat, printre altele, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, a devenit „celebră”, din păcate, din cel puțin două motive.

Primul este acela că, ieri, s-a convocat o sesiune de urgență a Senatului, pentru ca prin prezența noastră, guvernul să formalizeze emiterea actului care modifică modul de calcul al pensiilor militare de stat. Ca să-l citez pe regretatul nostru matematician Grigore C. Moisil, „au avut nevoie de fundul nostru și nu de capul nostru”. Al doilea motiv îl constituie isteria politică și mediatică ce a cuprins republica și așa topită de canicula acestor zile.

Ca unul care a fost atent la informațiile care s-au vehiculat, cunoscând realitatea lucrurilor, analizând gestica publică și fără a dori să elaborez prea mult; fac următoarele remarci:

  1. Pentru PSD nu e clar dacă pensiile militare de stat sunt pensii speciale sau nu, din moment ce ministrul muncii și fostul premier au păreri în contradictoriu. Personal cred că dl. Ponta are dreptate, pentru că pensiile militare de stat există de la A. I. Cuza când, probabil, în limba română nu încăpea cuvântul „special”;
  2. Faptul că acțiunea și discuția s-au centrat numai pe pensiile militare iar adevăratele pensii speciale (aviatorii, diplomații, funcționarii Curții de Conturi și alții) au fost omise, coroborat cu lipsa de implicare a președintelui Iohannis, șeful securității naționale, mă face să bănuiesc că dl. Liviu Dragnea și președintele au fost de conivență. A fost necesară epurarea unor chestori și generali din Poliție și SRI, ca parte a ecuațiilor lor personale și, la mijloc, a picat Armata;
  3. S-a creat un flux de ieșiri la pensie din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, grade și funcții mari au părăsit sistemul, dezechilibrând, cel puțin, lanțul de comandă din fiecare instituție. Probabil, conștient de asta, dl. Dragnea îi îndemna pe militari să rămână în activitate pentru că vor crește salariile și, în mod compensatoriu, când vor ieși natural la pensie nu vor pierde. Înseamnă că discuția asta paranoică se va repeta peste 2-3 ani! Cui bono?
  4. Dacă pensiile militarilor au ajuns un incendiu la scară națională, deși e o temă falsă și manipulatorie, să nu uităm că piromanul a fost însuși PSD care se vrea acum pompierul salvator;
  5. La fel de falsă și manipulatorie este și discuția cu privire la interzicerea dreptului unui pensionar militar de a ocupa o funcție în zona publică. Date cu adevărat relevante despre pensiile „nesimțite” ale militarilor puteți găsi accesând linkul ACESTA. În loc să observăm că sunt câțiva chestori care au ieșit prea tineri la pensie; reangajați ulterior pe pile politice nu pe competențe și să modificăm acest comportament, noi radem tot. Adică în loc să-i facem pacientului cu tumoare o terapie moleculară țintită, alegem chimioterapia ca să-i omorâm toate celulele. Poate îl mustrăm și pe dl. Trump să schimbe legea și să-i dea afară pe Jim Mattis-secretarul apărării și John Kelly-șeful administrației prezidențiale, doi generali de 67 de ani, care cumulează integral pensiile lor „nesimțite” cu salariul din administrație;
  1. Urmare a jihadului mediatic creat s-a aruncat o anatemă pe tot corpul profesional reprezentat de Armata Română, fluturându-se pensia, cu adevărat nesimțită, a unui magistrat militar, fără să se spună că magistrații militari sunt plătiți atât în activitate cât și la pensie la fel ca magistrații civili. Iar pensiile lor vor fi la fel și de acum înainte, fără să se fi modificat nimic;
  2. Olguța Vasilescu, despre pensiile militarilor „Nu se vor mai actualiza în funcție de creșterea veniturilor. Economia nu poate să susțină aceste creșteri”. Nu înțeleg ce caută dna. Olguța Vasilescu în discuția asta, de vreme ce pensiile militare se plătesc din bugetul Ministerului Apărării și nu de la Ministerul Muncii. Să fi rezolvat dumneaei toate problemele ministerului pe care-l păstorește și acum se ocupă și de militari?
  3. Dragnea intervine în discuție, nici nu se putea altfel, ca un veritabil mascul alfa, anunțându-ne că pensiile speciale ne costă acum 6 miliarde și anul viitor 10 miliarde. Adică, aproape că se vor dubla într-un an! O aberație, evident!
  4. Nu a fost motivată urgența și nu am văzut această măsură în programul de guvernare al PSD. Apropos! Cine mai poate considera acest document programatic ca fiind ceva serios, atât timp cât impozitele pe cifra de afaceri și gospodărie, prevederi din program, au fost anulate, iar forma actuală este total diferită decât cea cu care s-au câștigat alegerile?

Oameni buni, cazul acesta este tipic pentru mediocritatea instituțională ce s-a năpustit asupra țărișoarei noastre! La toate nivelurile!