Blog

Liberalii și rețeta opoziției făcute ca o oportunitate de afaceriAsist cu surprindere la efectele votului ”disciplinat” al consilierilor locali PNL în problema Polaris. La primul impuls, mi-a venit să spun că am avut dreptate, dar apoi rațional am realizat că nu eu contez, ci constanțenii care încă o dată au fost înșelați. Înșelați de primarul Decebal Făgădău, înșelați de consilierii PNL, care, la recomandarea domnilor Huțucă și Muhscină, au votat cot la cot cu PSD o înțelegere dubioasă. 

Așa cum arătam în postarea anterioară, mi se pare că Decebal Făgădău ocolește adevărata problemă a contractului dintre Primăria Constanța și firma Polaris. Adică prețul de la care s-a pornit în 2008 la semnarea contractului. Foștii mei colegi liberali mă surprind din nou în mod neplăcut. După ce în prima ședință de vineri a consiliului local s-au abținut și proiectul cu privire la înțelegerea dintre Primăria Constanța și Polaris a căzut, acum și-au schimbat poziția la 180 de grade. Nu-mi pot imagina ce s-a întâmplat cu conducerea PNL Constanța în week-end. Ce argumente în plus a adus Decebal Făgădău ca să-i convingă să-i susțină proiectul? Revin și vă spun că poziția primarului Făgădău este cel puțin duplicitară în cazul Polaris. El spune că prin această înțelegere limitează pierderile la bugetul local la doar 14 milioane de euro, dar ocolește cauza care a generat această pagubă. Ce omite să spună Decebal Făgădău este că s-a ajuns aici din incompetența sau reaua credință a sa și a mentorului său, Radu Mazăre, și probabil a unor funcționari publici care au gestionat contractul și litigiul cu Polaris în defavoarea bugetului Primăriei Constanța. Ba chiar sunt destule argumente să pot afirma că Făgădău și Martin sunt de conivență în acest litigiu. Revin cu argumentele pe care le-am spus atât în campania electorală cât și după. Nu înțeleg de ce primarul Decebal Făgădău nu a reziliat contractul cu Polaris după ce Radu Mazăre și Eduard Martin au fost trimiși în judecată în decembrie 2015. În plus, Decebal Făgădău și consilierii locali au votat ca Primăria Constanța prin Consiliul Local să se constituie parte civilă în acest dosar. Deci a acceptat ideea că ar putea exista un prejudiciu.

Redau din nou recomandarea procurorilor: ”Având în vedere că încheierea contractului de salubritate nr. 70717/09.05.2008 s-a produs ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, acesta trebuie desființat.” Iată că acum Eduard Martin este arestat preventiv și este suspect de evaziune fiscală. Noile acuzații pleacă tot de la prețul umflat al contractului dintre Polaris și Primăria Constanța. Sumele mari încasate de la Primărie ca urmare a tarifelor supraevaluate erau dirijate către alte firme cu același acționariat ca cel al Polaris M Holding prin contracte care aveau ca obiect servicii sau alte prestații fictive. Scopul, spun procurorii, era de a diminua cuantumul dărilor către stat, respectiv, TVA și impozit pe profit. Ajungem la aceeași problemă: prețul umflat al contractului de salubrizare! Ori cum poți calcula penalități pornind de la un preț care este supraevaluat? Este limpede că și aceste majorări și penalități sunt mai mari. A încheia o înțelegere cu Polaris înainte ca procesul penal și cel civil să se încheie pare un bare blat între Eduard Martin și Decebal Făgădău.

Revenind la politică, atrag atenția că schimbarea votului liberalilor constănțeni și susținerea proiectului inițiat de Decabal Făgădău, pe fondul arestării lui Eduard Martin, reprezintă o palmă grea pe obrazul politic al acestui partid care se vrea de opoziție. Această schimbare reprezintă încă o dovadă a faptului că blatul politic dintre PSD și PNL la Constanța continuă. Să fiți convinși că dacă eu aș fi condus organizația municipală a PNL așa ceva nu s-ar fi întâmplat. Probabil că prezența mea în partid încurca unele înțelegeri făcute pe sub masă. Vă reamintesc că în luna mai am mai întâlnit o situație similară și în Consiliul Județean. Atunci, consilierii liberali s-au opus trecerii unui teren din patrimoniul județului în cel al RAJA SA cu titlu gratuit în vederea realizării unui proiect cu fonduri europene. Votul a fost schimbat la următoarea ședință când liberalii au votat pentru trecerea acestui teren la RAJA SA. Genul acesta de opoziție nu urmărește interesul cetățenilor și nu are nici măcar justificare în plan politic. Este mai degrabă un șantaj în urma căruia conducerea liberală își negociază câte ceva cu diriguitorii județului de la PSD. Aceeași rețetă au folosit liberalii și în cazul reabilitării stadionului Farul la Consiliul Local, iar acum au repetat rețeta în cazul înțelegerii cu Polaris. Le recomand să patenteze această rețetă! Din păcate conducerea liberalilor constănțeani joacă la mize mici. În fapt, nu mai există opoziție ci doar oportunități de eventuale afaceri.