Cine sunt

Mă numesc Vergil Chițac, m-am născut pe 10 septembrie 1962 în comuna Istria, județul Constanța, pe al cărei teritoriu administrativ se găsește cetatea Histria, un loc încărcat de istorie situat pe malul lacului Sinoe în zona lagunară a Dobrogei aproape de grindul Chituc.

Tatăl meu a lucrat în domeniul construcțiilor și avea deplasări prin toată țara, astfel că în primii ani din viață am călătorit alături de părinții mei. Ne-am stabilit în Constanța când aveam cinci ani.

În copilărie am făcut foarte mult sport, având o oarecare înclinație, chiar dacă n-am obținut rezultate notabile. Am practicat legitimat fiind: atletismul, tenisul de câmp și înotul. Fotbalul era la ordinea zilei pe terenul situat între blocuri undeva în cartierul Tomis Nord. Cred că în perioada claselor 5-8 am dovedit o preocupare pentru studiu obținând chiar rezultate foarte bune la școală.

Am dat examen și am intrat la Liceul Militar de Marină printre primii. Perioada studiilor liceale a fost una dificilă, din cauza faptului că a trebuit să mă acomodez vieții și rigorilor dintr-o instituție cu program militar.

A urmat, probabil, cea mai frumoasă perioadă a vieții mele. Timp de 5 ani, între 1981 și 1986, m-am specializat în Arhitectura navală, în cadrul Facultății de Nave a Universității din Galați. Acolo am întâlnit niște profesori minunați, adevărați mentori, de care îmi aduc aminte cu plăcere și astăzi. Le sunt profund recunoscător pentru ceea ce am reușit să învăț de la ei. Un proverb de origine asiatică spune: ”Dacă vrei belșug un an, cultivă orez. Dacă vrei belșug 10 ani, cultivă o livadă. Dacă vrei belșug 100 de ani, cultivă oameni”. Așa gândeau acești profesori, care au fost adevărate modele pentru mine. Îmi mai aduc aminte cu plăcere de serile garnisite cu beri petrecute pe terasa restaurantului Cazino din Gradina Publică sau meciurile de fotbal de pe stadionul Portul Roșu din incinta complexului studenţesc. Rememorez acea perioadă cu foarte multă plăcere și pentru partidele de bridge pe care le-am jucat, uneori până dimineața.

În 1984 am întâlnit-o pe soția mea, am luat-o de mână și nu i-am mai dat drumul până astăzi.

Începând cu anul 1987, mi-am început activitatea didactică în cadrul Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” ca asistent universitar, după un stagiu în producție la Divizionul 146 – Dragoare de Bază și Puitoare de Mine din cadrul Diviziei Maritime. La începutul lui 1990, pretextând dorința de libertate, în condițiile în care institutul era militarizat, în complicitate cu câteva cadre didactice, studenții de la Secția Civilă s-au desprins de noi și și-au creat propriul Institut de Marină Civilă. Toți care am rămas am traversat atunci o perioadă foarte dificilă, însă cu sprijinul comandanților de atunci, am reușit să promovăm două Hotărâri de Guvern, transformând Institutul de Marină în Academia Navală Mircea cel Bătrân (ANMB) și reușind, de asemenea, să înființăm, în cadrul ANMB, o facultate de marină civilă. Astfel, din anul 1990, am început din nou să instruim studenți pentru marina comercială, viitori ofițeri, lucru ce făcea parte din tradiția instituției noastre.

Am predat și seminarizat o mulțime de discipline în cadrul ANMB dintre care amintesc: Teoria și Construcția Navei, Hidromecanică și Teoria Valurilor, Managementul Asietei, Stabilității și Încărcării Structurale a Navei, iar după anul 2000 am început să am și responsabilități administrative în cadrul Academiei, ocupând, succesiv, pozițiile de decan, prorector și rector.

În luna ianuarie a anului 2016, am luat o decizie importantă din punct de vedere profesional. Am cerut domnului preşedinte Klaus Iohannis trecerea mea în rezervă din poziţia de amiral şi mi-am îndreptat atenţia mai mult către problemele comunităţii din care fac parte. Totodată, am fost cooptat într-o funcţie de conducere a Asociaţiei Civice – „Pentru Constanţa”, alături de care am realizat lucruri deosebite de-a lungul timpului. În ceea ce priveşte invitaţia Partidului Naţional Liberal de a candida pentru funcţia de primar al oraşului Constanţa, răspunsul meu a fost afirmativ.

Îmi face plăcere să îmi petrec timpul liber în familie, vizionând filme, făcând sport sau jucându-mă cu cei cinci câini pe care îi iubesc foarte mult. Timp de vacanțe nu prea am. Merg în fiecare an la Techirghiol pentru că am constatat că iarna trece mai ușor după băile de nămol.

Alte date de ordin profesional

Pe lângă activitatea mea profesională la ANMB, sunt membru și/sau conducător al unor asociații, comitete, consilii și comisii, printre care Buletinul Științific al ANMB, Consiliul Editorial al Editurii ANMB, Consiliul Științific ANMB, Comisia de Evaluare și Asigurare a Calității din ANMB, Liga Navală Română, Nautical Institute – Romanian Branch. Totodată, sunt evaluator al Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Superior și evaluator al proiectelor de cercetare depuse pentru competițiile din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare.

Activitatea mea științifică de-a lungul timpului s-a concretizat în tratate și cărți publicate în edituri recunoscute, proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, articole și studii în reviste românești și străine sau prezentate la diferite conferințe științifice.

Mi-au fost conferite pe parcursul carierei militare: Semnul Onorific ”În Serviciul Armatei”, Ordinul ”Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, Emblema de Onoare a Statului Major General și Emblema de Onoare a Armatei Române.

În viața social-culturală a orașului Constanța m-am implicat prin organizarea regatei din anul 2014 – marele eveniment nautic intitulat Black Sea Tall Ships Regatta. Ne-am bucurat de participarea unor veliere celebre, precum Mir (nava-şcoală a Academiei Maritime Naţionale Amiral Makarov din St. Petersburg, Rusia), Nadejda (nava-şcoală a Academiei Navale Amiral Nevelsky din Vladivostok) şi Sedov (cel mai mare velier din lume), dar şi a peste 100.000 de vizitatori.